Sport

Welke vorm van fitness past bij jou?

Wil jij je ook fit voelen? Dan kun je eens een nieuwe vorm van fitness uitproberen. Fit zijn heeft niet zozeer met je uiterlijk te maken, maar juist met je mindset. Nu de zomer voor de deur staat en de temperatuur langzaam maar zeker oploopt, gaan we ons niet meer verhullen achter dikke kleding. Je mag gezien worden! Het is natuurlijk lekker als je al goed op weg bent met je doelen dit jaar, maar het is ook helemaal niet erg als je nog wel wat motivatie kunt gebruiken. Of je nu een afgetraind lichaam wilt, een goede conditie wilt opbouwen of sterker wilt worden, voldoende beweging is voor ieder lichaam en doel belangrijk. Wellicht kan een nieuwe of andere fitnessvorm je hierbij helpen. Het blijft belangrijk om je focus te houden op een bepaalde trainingsvorm. Lees je goed in en bouw het rustig op om blessures te voorkomen en te wennen aan de verschillende oefeningen. Heb je eenmaal de smaak te pakken, dan kun je steeds vaker en zwaarder trainen. Welke soort fitness heeft jouw voorkeur?

 

Crossfit

Bij Crossfit wordt gewichtheffen, atletiek en gymnastiek gecombineerd in één trainingsvorm. Functionele bewegingen worden op een gevarieerde manier, in een hoge intensiteit, zo snel mogelijk uitgevoerd. Zie jezelf bij Crossfit door obstakels klimmen, aan touwen slingeren, tractorbanden ronddraaien en met zware barbells aan de gang gaan. De gedachte achter Crossfit is dat de combinatie van de drie factoren ervoor zorgt dat je lichaam zich niet eenzijdig ontwikkeld. Bij Crossfit is een goede opwarming cruciaal, gevolgd door een technisch gedeelte waarin je nieuwe bewegingen leert en vervolgens voer je de workout of the day uit.

 

Cardio

Cardiofitness kennen we waarschijnlijk allemaal wel. Je traint je lichaam hierbij op het verhogen van de zuurstofopname, het verbeteren van de bloedsomloop en je richt je tijdens de training op een bepaald niveau van je hartslag. Dit doe je voornamelijk met lange duurtrainingen op een lage intensiteit, denk aan hardlopen, fietsen, roeien en zwemmen. Cardio wordt gezien als de beste manier om af te vallen, maar dat is het eigenlijk niet. Hiervoor heb je namelijk ook de inzet van spieren voor nodig.

 

Krachttraining

Misschien wel de meest bekende vorm van fitness is krachttraining. Het draait hierbij om het vergroten van kracht, de groei van spiermassa en toename van uithoudingsvermogen. In een korte periode eis je een grote inspanning van je spieren. Tijdens de training verbruik je vooral koolhydraten, maar na het sporten verhoogt de vetverbranding. Het is bij vooral bij krachttraining belangrijk dat je genoeg voedingsstoffen op tijd binnen krijgt. Daarom zie je sporters vaak supplementen als eiwitten en magnesium nemen. Probeer de eiwitrepen House of nutrition eens uit. Je bestelt ze gemakkelijk op houseofnutrition.nl.